Feb 11, 2014

Teh Cina





hai semua...
apa kabo?
lama rasanya tak update blog nie...
bukan malas tapi bz melampau le diri ini..
skang nie mengamalkan polisi tiada internet dirumah.
tu pasal lama tak update..hahhaa

apa2 pun ari nie one of my student sangat baik hati (tak tau la baik hati atau nak bodik)
dia bagi CHINA TEA okes (sukor panggil teh kangkung..)hahaha
maklum la..member balik china tuk sambut Chinese new year kan...so ada lah buah tangan katanye.
apa2 pun tq to  my student abby bagi teh cina yang bayak hasiatnye nie k....



nak tau apa kelebihan teh cina???
nie jawapannya:
  1. Teh meningkatkan daya ketahanan senaman. Catechins dalam teh meningkatkan keupayaan badan untuk membakar lemak, serta mempeerbaiki ketahanan otot.
  2. Mengurangkan risiko serangan sakit jantung serta melindungi dari penyakit kardiak.
  3. Antioksidan dalam teh membantu melindungi dari pelbagai jenis kanser. Namun, jangan terlalu bergantung kepada teh untuk mengekalkan badan yang sihat - teh bukanlah penyembuh ajaib.
  4. Membantu melawan radikal bebas. Ia tinggi di dalam kapasiti penyerapan oksigen radikal (oxygen radical absorbance capacity) yang membantu memusnahkan radikal bebas (boleh memusnahkan DNA). Walaupun badan kita boleh menentang radikal bebas, namun, ia bukan 100% berkesan - radikal bebas ini dikaitkan dengan kanser, penyakit jantung dan kemerosotan neurologi.
  5. Teh mampu menghidrat badan.
  6. Menurunkan risiko penyakit Parkinson. Ia juga mengambil kira faktor lain seperti merokok, aktiviti fizikal, umur dan jisim badan.
  7. Teh melindungi dari sinaran ultra-ungu.
  8. Teh mampu mengekalkan ukur lilit pinggang pada tahap normal. Dalam satu kajian,sukarelawan yang sentiasa mengambil teh mempunyai ukur lilit pinggang yang kecil dan jisim badan yang rendah berbanding mereka yang tidak mengambil teh. Pengambilan teh yang kerap menurunkan risiko sindrom metabolik secara tidak langsung menurunkan risiko diabetes, penyakit arteri dan strok.
  9. Teh mampu bertindak balas semula terhadap kesan-kesan negatif merokok dan mungkin menurunkan risiko kanser paru-paru.
  10. Teh memberi kesan baik kepada pesakit diabetes jenis-2. Bahan dalam teh membantu memproses gula dengan baik.
  11. Teh membantu badan pulih dari kesan radiasi. Kajian menunjukkan teh membantu melindungi dari kematian sel apabila terdedah kepada radiasi dan mengembalikan semula keanjalan kulit.
  12. Teh meningkatkan ketumpatan mineral dan kekuatan tulang.
  13. Teh mungkin agen yang berkesan dalam mengelak dan merawat penyakit neurologi, terutamanya penyakit kemerosotan (Alzheimer) .Walaupun banyak faktor mempengaruhi kesihatan otak, polyphenols di dalam teh hijau membantu mengekalkan bahagian otak yang mengawal pembelajaran dan memori.
 
                        tq 2 abby for this

No comments: