Jun 16, 2015

Begedil daging dan puasa...

salam semua...
diam tak diam...
bulan ramadan pun hampir menjelma kembali
lusa kite pun telah mula menunaikan tanggungjawab kite...berpuasa...

hari ahad yang lepas... tak tau sawan rajin apa yang merasuk min...
dengan semangatnya min buat begedil daging...
dalam hati berkata... buat simpanan bulan puasa...takut blk lambat...
min agak takut g bazaar ramadan...bukan apa..ada beberapa kali terkena...makanan basi lah...tak masak sepenuhnya lah n banyak ag...maka daripada kecewa...baik min masak sendiri kan...at least boleh berjimat kan...hehehe

bahan-bahan untuk membuat begedil daging:

1. kentang 3kg
2. cili padi 6 batang
3. daun bawang (ikut suka)
4. bawang besar 2 ulas
5. bawang putih 8 biji
6. bawang goreng 2 genggam
7. stok ikan bilis 2
8. serbuk lada hitam (ikut suka)
9. garam (ikut tahap kemasianan korang)
10. daging burger 3 keping.
11. telur tuk menggoreng


Cara-cara:

1. bawang besar, bawang putih, cili padi dan daun bawang di racik halus(tak tau la...orang kata racik or cincang or hiris....).
2. kentang potong dadu dan digoreng hingga masak k.
3. kentang yang telah digoreng tadi di lenyek bersama serbuk lada hitam, garam dan stok ikan bilis.
4. bila dah rasa kentang tu lumat (lumat ke apa erk ayat yang betulnye), masukkan daging burger dan gaul sebati.
5. kemudian masukkan hirisan bawang besar, bawang putih, cili padi dan daun bawang di racik halus kemudian gaul lagi sampai sebati.
6. bila dah sebati leh buat bulat kecik2.









Semua sekali ada 80 biji...hambik hang...makan le puas2




No comments: